piątek, 21 marca 2014

Zupa brokułowa

Dzisiaj przepis na pyszna, a co najważniejsze niskokaloryczną zupę brokułową :)

Składniki
•cebula-66g
•marchew-100g
•pietruszka-korzeń 50g
•brokuły-400g
•2 drobiowe kostki rosołowe Winiary (rosół drobiowy)(20g)
•woda 1,2l
•Jogurt naturalny-naturalna rozkosz-Zott (ok.1łyżeczka)
•surowy,obrany ziemniak-165g
•seler korzeniowy-50g

Przygotowanie
Brokuły podzielić na różyczki. Warzywa obrać i pokroić w plasterki(wtedy szybciej się ugotują). Wrzucić do garnka i zalać wodą. Wrzucić kostki rosołowe. Gotować warzywa do miękkości. Po ugotowaniu zblendować mikserem. Po nalaniu porcji zabielić jogurtem i doprawić pieprzem. 
Smacznego :)

1porcja(300g)-52kcl :)

Rady
Przed blendowaniem dla ułatwienia odlać trochę wody z zupy, zblendować resztę. Jeżeli zupa jest wystarczająco gęsta, nie dolewać odlanej wody. Jeżeli jest za gęsta to dolać ;).

Jeżeli masz szybkowar
Wrzuć wszystko do szybkowaru. Zamknij, gdy zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk,informujący o zagotowaniu się wody, odparować. 
Dalej postępować według przepisu :)

Jeżeli używasz mrożonych brokułów
Wrzuć brokuły do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Gdy woda zrobi się zimna, a brokuły nadal są nieco twarde ,wylej wodę i ponownie wlej gorącą i odczekaj. Następnie podziel brokuły i postępuj według przepisu.

(Jedna duża chochla ma ok.100gram.)



niedziela, 16 marca 2014

Puszysty deser z kaszy manny


Składniki:
 *kubek mleka
*łyżka kakao (słodzone)
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2łyżki kaszy manny

Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kasze. Co jakiś czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Po 5min. dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy tak aby kaszka zwiększyła swoją objętość ok.3 i była trochę bardziej sztywniejsza. 
Z tego wychodzą 3 porcje(3 pucharki).
Jedna porcja ma 80kcl :)