piątek, 21 marca 2014

Zupa brokułowa

Dzisiaj przepis na pyszna, a co najważniejsze niskokaloryczną zupę brokułową :)

Składniki
•cebula-66g
•marchew-100g
•pietruszka-korzeń 50g
•brokuły-400g
•2 drobiowe kostki rosołowe Winiary (rosół drobiowy)(20g)
•woda 1,2l
•Jogurt naturalny-naturalna rozkosz-Zott (ok.1łyżeczka)
•surowy,obrany ziemniak-165g
•seler korzeniowy-50g

Przygotowanie
Brokuły podzielić na różyczki. Warzywa obrać i pokroić w plasterki(wtedy szybciej się ugotują). Wrzucić do garnka i zalać wodą. Wrzucić kostki rosołowe. Gotować warzywa do miękkości. Po ugotowaniu zblendować mikserem. Po nalaniu porcji zabielić jogurtem i doprawić pieprzem. 
Smacznego :)

1porcja(300g)-52kcl :)

Rady
Przed blendowaniem dla ułatwienia odlać trochę wody z zupy, zblendować resztę. Jeżeli zupa jest wystarczająco gęsta, nie dolewać odlanej wody. Jeżeli jest za gęsta to dolać ;).

Jeżeli masz szybkowar
Wrzuć wszystko do szybkowaru. Zamknij, gdy zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk,informujący o zagotowaniu się wody, odparować. 
Dalej postępować według przepisu :)

Jeżeli używasz mrożonych brokułów
Wrzuć brokuły do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Gdy woda zrobi się zimna, a brokuły nadal są nieco twarde ,wylej wodę i ponownie wlej gorącą i odczekaj. Następnie podziel brokuły i postępuj według przepisu.

(Jedna duża chochla ma ok.100gram.)



6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakuje, wypróbuj koniecznie ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Od dziecka nie przepadałam za brokułami, ale ten przepis chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybyś najpierw ugotowała warzywa, tzn. cebule, marchew, pietruszkę, ziemniaka, seler nie musiałabyś używać już kostki rosołowej która jest paskudnie nie zdrowa a większość jej składu stanowi utwardzony tłuszcz. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysanie wyglada i jeszcze tak malo kalorii ;o chyba dzisiaj wyprobuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń